Subscribe to our mailing list

* indicates required

Lakásvásárlás - Minden amit tudni kell

Lakásvásárlás - Minden amit tudni kell

A költözés mindig nagy kaland, főképp, ha az első saját otthonunkról van szó. Azonban, mivel rengeteg pénzről – akár több tízmillió forintról – döntünk, amikor aláírjuk a szerződést, körültekintően kell eljárnunk ingatlanvásárlás során. Az alábbiakat mindenképp érdemes megfontolnunk független attól hogy lakás vagy ház vásárlásáról van e szó:

- Ne csak a lakást vegyük alaposan szemügyre, hanem a környéket is, nincs-e a közelben valamilyen zajos létesítmény, például autópálya, repülőtér vagy gyár

- Használt ingatlan esetén nézessük meg a lakást egy szakértővel; ha repedések vannak a falon, hívjunk egy statikust

- Az ingatlan fajtája: Lakás (társasházi vagy szövetkezeti öröklakás), ház, esetleg telek, nyaraló (nem mindegy: a tulajdoni lapon belterület vagy külterület szerepel-e!).

- Az ingatlan építési módja: Például tégla, panel, egyéb. A panel esetében, ha csak nincs szigetelve, igen magas lehet a fűtésszámla, ráadásul a panellakások belső szigetelése sem tökéletes.
- Az ingatlan elhelyezkedése: Egy mondás szerint három dolog van, ami alapvetően meghatározza a vételárat, a hely, a hely és a hely.
- Az ingatlan ára: Míg egy kisebb garzon akár már pár millió forintért megkapható, a felső határ a csillagos ég.
- Az ingatlan mérete: A szobák száma, elrendezése, a terasz vagy a hozzá tartozó tárolók vagy garázshelyek.
- Az ingatlan tájolása: A déli fekvésű ingatlanok általában naposak.
- Az ingatlan állapota: Felújított, lakhatatlan, illetve a köztes állapotok.
- Emeletek száma: Ha például egy lakás a negyediken helyezkedik el, fontos, hogy legyen lift.
- Komfort: A különböző komfortfokozatok a szobák mérete, a közművesítés fajtája, a wc és fürdőszobák száma alapján kerül meghatározásra.
- Fűtés jellege: Gáz (konvektoros, cirkó, vagy héra), távfűtéses, házközponti, elektromos. Egy korszerű ingatlanban a fűtésről ma már cirkó gondoskodik. Ezek közt is számos fajta létezik, a kondenzációs kombi cirkók a legkorszerűbbek, ezek gondoskodnak a fűtésről és a meleg vízről, miközben működésük energiatakarékosnak mondható. Ha az ingatlan központi fűtéssel rendelkezik, nem árt, ha az elszámolás egyedi mérés alapján történik.

- Beszéljünk a közös képviselővel, tudakoljuk meg, van-e a háznak közüzemi tartozása, jelzálo

- Kérdezzünk rá, terveznek-e felújítást a házban a közeljövőben, ugyanis ez a későbbiekben csökkentheti a rezsinket

- Addig ne írjuk alá a szerződést, amíg világos nem lesz minden egyes pontja; ha az ingatlanos által javasolt ügyvédben nem bízunk, keressünk egy másikat!

 
 

Ami még érdekelhet Téged;

Bababarát Konyhák

Egy kisbaba érkezése a családba nagy kaland, azonban egyben nagy kihívás is. Már akkor is sok munkát ad, amíg az egész napot egy babaágyban tölti, hát még akkor..

Tovább olvasom »

Napelem PRO-CONT

A napkollektor a passzívházak elengedhetetlen eleme; azonban mivel a felszerelése komoly költségeket jelent, döntés előtt az előnyei mellett a hátrányaival is érdemes megismerkednünk.

Tovább olvasom »

Ötletek a Nyárhoz

Nyáron érdemes kerülni a sötét ruházatot, ugyanis az magába szívja a meleget, így még jobban izzadunk majd a kánikulában. Illetve, a világos színek jobban is..

Tovább olvasom »

Lakás Vásárlás

A költözés mindig nagy kaland, főképp, ha az első saját otthonunkról van szó. Azonban, mivel rengeteg pénzről – akár több tízmillió forintról – döntünk, fontos...

Tovább olvasom »